In de voetsporen van Vincent van Gogh

Wereldberoemd kunstenaar Vincent van Gogh (1853-1890) was een reiziger. Hij leefde op meer dan 20 plekken in Europa. En nu doet zijn kunst hetzelfde; het reist de wereld over. Vincent’s geboorteland is de provincie Noord-Brabant (Brabant) in het zuidelijke deel van Nederland. Hier leefde hij zijn halve leven. En hoe ver zijn reizen hem ook brachten, hij verlangde altijd naar Brabant waar zijn liefde voor het boerenbedrijf, het platteland en het leven van de gewone mensen ontstond.

Brabant

In Brabant vond hij thema’s die zijn werk verbinden en wat terug is te zien in zijn tekeningen, schilderijen en schetsen in zijn brieven. Of hij nu werkte in Amsterdam, Den Haag, Brussel, Londen, de Borinage, Drenthe, Antwerpen, Parijs, Arles, Saint-Rémy-de-Provence of Auvers-sur-Oise, Vincent was en bleef een Brabander.

Een bron van inspiratie

In Brabant is het mogelijk om in de voetsporen van Vincent te treden en werkelijk het landschap en omgeving te zien zoals hij het zag. Er is gelukkig enorm veel van het oorspronkelijk erfgoed behouden gebleven, waardoor dit mogelijk is. Het idee om de wandeling te maken op heuse eigen Van Gogh schoenen, inspireerde Tomas tot het ontwikkelen van de ‘Vincent van Gogh Shoes’. Nog mooier werd het idee bij de gedachte dat de schoenen dan ook geproduceerd zouden worden in Brabant, de bakermat van de schoenindustrie.

DISCIPLINES

De mogelijkheden ontdekken om een bijzonder idee te kunnen realiseren. Die uitdaging gaat Tomas graag aan. Daarbij komen verschillende discipines bij elkaar, die inzetbaar zijn om het gedachtegoed tot wasdom te laten komen.

Wat zou het toch fantastisch zijn om om eigen Van Gogh schoenen door ons mooie Brabantse land te kunnen wandelen. In de voetsporen van Vincent van Gogh. Dit idee en deze wens vormde het uitgangspunt om tot ontwikkeling van de schoenen te komen.

Vanuit enkele eerste handmatige en digitale schetsen van een schoen met amandelbloesem, ontstond het basisconcept. 

De activatie van verschillende kanalen (online/offline) in combinatie met de betrokkenheid van het eigen netwerk, zorgde voor een enorme (wereldwijde) media aandacht voor de schoenen.

De uitwerking van de website, de schoenendoos met bijpassende labels, instore branding in winkels, partner events, pr, video registraties. De hele mix onder eigen art direction zorgde voor conversie op de eigen website en via de verkoopkanalen van Van Drunen Schoenfabriek.

Zonder betrokken partners zou de ontwikkeling van deze bijzondere schoenen nooit mogelijk zijn geweest. De specifieke expertise van eenieder, de ideeën en business opportunities die vanuit een gezamenlijke aanpak ontstaan, het plezier in samenwerken. Het zijn enkele voorbeelden die dit alles de moeite waard maken.

Het werk van Vincent heeft mij altijd geïntrigeerd. Met bewondering staar ik naar de penseelstreken en lijnvoering van zijn werk. Ben onder de indruk van zijn composities, kleurgebruik en interpretaties. Dit alles in combinatie met zijn geschreven nalatenschap zorgt voor een constante bewondering van zijn hele oeuvre.

Tomas Snels

Art Director, Tomas Concept + Creation

COCREATIE

Verbinden

Het succes in het omzetten van een creatief idee tot realiteit wordt mede bepaald door het verbinden van de juiste expertise in combinatie met enthousiasme en betrokkenheid. Om mijn ontwerp van de ‘Van Gogh schoenen’ te kunnen realiseren zocht ik de partners op die hier volledig op aansluiten. Ondernemers met kennis en een pragmatische aanpak. In nauwe samenwerking met Van Drunen Schoenfabriek en de Van Gogh Sites Foundation ontstaat een bijzondere dynamiek dat tot kansrijk ondernemerschap leidt voor ons allen.

Op de foto van links naar rechts:
Sean Bobitt (Breakthru Films/Loving Vincent), Maarten van Drunen (Van Drunen Schoenfabriek), Hugh Welchman (Breakthru Films/Loving Vincent). Tomas Snels (Tomas Concept + Creation), Frank van den Eijnden (Van Gogh Sites Foundation/Van Gogh Brabant), Dorota Kobiela (Breakthru Films/Loving Vincent)

Ambacht is een kunst

Wie de naam ‘De Langstraat’ hoort, denkt direct aan de schoenhistorie dat hier zijn oorsprong vond. En aan de regio dat vandaag de dag het toonaangevend centrum is op het gebied van schoentechnologie en – innovatie. Ambachtelijk schoenmaken, Maarten en Remco leerden het van hun vader en hun grootvader. De roots van Van Drunen Schoenfabriek ligt al vele generaties (sinds 1946) in het centrum van De Langstraat. Het familiebedrijf kenmerkt zich door de unieke comfortabele pasvorm te combineren in een brede maten range voor de merken Gijs en Durea.

Met de opgebouwde kennis uit het verleden en de mogelijkheden van vandaag, werkt de schoenfabriek aan de toekomst. Toen Tomas hen benaderde met het idee om Van Gogh schoenen te ontwikkelen, pakten zij dan ook direct op. Kennis en kunde uit het verleden en heden werden op alle facetten ingezet op tot een hoogwaardig, kwalitatief en uniek product te komen.

AMANDELBLOESEM

Een bijzonder geschenk

Het prachtige schilderij ‘Amandelbloesem’ was een geschenk voor Vincents broer Theo en diens vrouw Johanna. Neefje Vincent Willem was juist geboren en wat is er mooier om te geven dan zijn meest geliefde onderwerp van dat moment: bloesemende bomen tegen een blauwe lucht. Toepasselijk ook, want voor Vincent stond dit beeld voor nieuw ontluikend leven en hoop.

Zoals we je hebben gezegd, vernoemen we hem naar jou en ik spreek de wens uit dat hij even vasthoudend en even moedig wordt als jij.

Theo van Gogh, 31 januari, 1890

‘Voor boven het ouderlijk bed’; want daar neemt het meesterwerk zijn kleine neefje mee in Vincent’s blik op de wereld. Het is in alle opzichten een bijzonder schilderij. Vincent vond het zijn beste werk uit die periode. Geschilderd in Saint-Rémy-de-Provence met voor Vincent ongekende rust en aandacht voor detail.

Door de krachtige kleuren, het bijzondere thema, het achterliggende verhaal en de sfeer is dit werk uitermate geschikt voor toepassing op de schoenen. Al wandelend door het prachtige Brabantse landschap op heuse amandelbloesem schoenen en genietend van de vergezichten en monumenten die Vincent ook zag. Het verbind je met zijn werk en leven.

Kijk voor meer informatie over Vincent van Gogh ook op de website van het Van Gogh Museum in Amsterdam.

COCREATIE PARTNERS

CAMPAGNE OVERVIEW

BROCHURE

Brochure

Download hier de productbrochure met meer informatie over de Vincent van Gogh Shoes.

Meer informatie

Geïnteresseerd in de schoenen! Bestel ze in de lengte- en wijdtemaat bij Van Drunen Schoenfabriek of kijk op deze website.