Tomas Concept + Creation

Vincent Van Gogh Shoes

Het schilderij ‘Amandelbloesem’ was een geschenk voor Vincents broer Theo en diens vrouw. Neefje Vincent Willem was juist geboren en wat mooier om te geven dan zijn meest geliefde onderwerp van dat moment: bloesemende bomen tegen een blauwe lucht. Toepasselijk ook, want voor Vincent stond dit beeld voor nieuw ontluikend leven en hoop.

Zoals we je hebben gezegd, vernoemen we hem naar jou en ik spreek de wens uit dat hij even vasthoudend en even moedig wordt als jij. – Theo van Gogh, 31 januari, 1890

U loopt op de blauwe hemel

‘Voor boven het ouderlijk bed’; want daar neemt het meesterwerk zijn kleine neefje mee in Vincent’s blik op de wereld. Het is in alle opzichten een bijzonder schilderij. Vincent vond het zijn beste werk uit die periode. Geschilderd in Saint-Rémy-de-Provence met voor Vincent ongekende rust en aandacht voor detail.

Une promenade magnifique

Na dit schilderij zou Vincent die rust niet meer vinden. Zijn geestelijke gezondheid gaat rap achteruit. ‘Amandelbloesem’ was de eerste en laatste in zijn soort. Op 29 juli 1890 overleed Vincent van Gogh.

Ik schud je stevig de hand. Ik maakte, op mezelf, een magnifieke wandeling in de wijngaard vandaag. Voor altijd de jouwe – Vincent van Gogh, 16 september 1888

Design by Tomas

Tomas wordt zijn hele leven lang geïnspireerd door het indrukwekkende werk van Vincent van Gogh. Zijn vader werd enorm gedreven door het werk van Vincent en tekende en schilderde in de sfeer van Van Gogh. In het dagelijks werk is Tomas Concept & Creation betrokken in de creatieve uitwerking van verschillende projecten voor de Van Gogh Sites Foundation en Van Gogh Brabant. Deze werkzaamheden inspireerde Tomas om een uniek paar Van Gogh schoenen te ontwikkelen. Met kennis van schoenproductie (De Langstraat) en in nauwe samenwerking met Van Drunen Schoenfabriek zijn de Van Gogh schoenen tot stand gekomen. Frank van den Eijnden, directeur Van Gogh Brabant (VisitBrabant) heeft de schoenen voor het eerst gepresenteerd tijdens ‘The World’s Leading Travel Trade Show‘ (ITB2017) in Berlijn.

GALLERY

DISCIPLINES

Alles begint met een idee. Zo ook met de ontwikkeling van de Van Gogh Schoenen. Wandel in de voetsporen van Vincent Van Gogh door het Brabantse land. Die gedachte vormde de aanleiding om dat ook daadwerkelijk te kunnen doen op eigen Van Gogh schoenen, geproduceerd in ons mooie Brabant. De bakermat van de schoenindustrie. Het idee is geboren en werd vormgegeven op de prachtige amandelbloesem van Vincent en de ambachtelijke kwaliteiten van Van Drunen Schoenfabriek.

Het ontwerp van de schoenen omvat de toepassing van het werk van Vincent op de basisvorm van de Gijs-schoen van Van Drunen Schoenfabriek. Het dessin is toegepast, met daarnaast een heel pakket aan ontworpen elementen als de schoendoos, website, brochures, displays en instore promotie materiaal.

Het idee kan niet zonder de kwaliteiten van betrokken partners. Van Drunen Schoenfabriek bestaat al vele jaren als familiebedrijf. Zij pakte het idee feilloos op en samen werkten we naar een perfect model. De Van Gogh Heritage Foundation met daarbij het consumentenlabel ‘Van Gogh Brabant’ ondersteunde het hele proces met koppeling van kennis en netwerk. Samen beleefde we veel plezier aan de realisatie van dit project met een enorme wereldwijde spin-off.