Oorlogsmuseum Overloon

Landmark ‘Aan de andere kant’

Een landmark met betekenis

Een kleine zestien kilometer van elkaar liggen Oorlogsmuseum Overloon en Duitse MilitaireBegraafplaats Ysselsteyn. De twee plekken hebben veel met elkaar te maken. Om te beginnen helpen ze Nederland bij het herinneren. Ze bieden een plek van informatie, overweging en verdieping. Ze geven bezoekers de mogelijkheid de Tweede Wereldoorlog beter te leren kennen. En ze helpen bij het stellen van de kritische vragen. Van interessante feiten, historische objecten en verbazingwekkende verhalen tot herkenbare portretten en nuance: de twee plekken vullen elkaar aan. Alleen komt dat voor bezoekers op dit moment nog niet goed uit de verf.

Opdracht is om de twee plekken samen te brengen. Om een inhoudelijke en praktische verbinding te vinden. Zodat het vanzelfsprekend wordt dat als je de een bezoekt, je ook even naar de ander gaat.

Met deze uitgangspunten is in opdracht van Oorlogsmuseum Overloon het concept ‘Aan de andere kant’ ontwikkeld.

AAN DE ANDERE KANT
… De gedeelde verhalen van een oorlogsmuseum en een Duitse Militaire Begraafplaats.

Een bezoek aan beide locaties via de daarvoor uitgezette fietsroute brengt inzicht en bezinning. Op verschillende locaties aan de route zijn hiervoor rustpunten aangebracht. Een bankje waar je even kan plaatsnemen, en waar je door middel van het toegepaste silhouet gewezen wordt op de mogelijkheid om het oorlogsverleden vanuit verschillende kanten te bezien. 

 

GALLERY

DISCIPLINES

In opdracht van Oorlogsmuseum Overloon werkte Tomas Concept + Creation het concept ‘Aan de andere kant’ uit. Integraal werden binnen het concept verschillende uitingen ontwikkeld die bijdragen aan versterking van het concept. Dit ruimtelijk ontwerp is één van de onderdelen die aansluiten op het thema.

De verbindingsroute tussen de locatie van het Oorlogsmuseum en de begraafplaats in Ysselsteyn inspirereerde Tomas om tot ontwikkeling van het ontwerp te komen. Een rustpunt benutten om tot bezinning te komen. Het ontwerp met het silhouet is tevens een mooie manier om via social media de boodschap over te brengen. Men gaat toch al snel even precies in de figuur zitten en maakt daar een foto van om te kunnen delen.