Hier is Vincent. Eén en al oor.

Ga de dialoog aan met Vincent Van Gogh

Vincent is wereldberoemd. Dat komt in de eerste plaats door zijn meesterlijk werk en hoe het tot de kijker ‘spreekt’. Het komt ook omdat Vincent zijn werk graag met een zo breed mogelijk publiek wilde delen – en zijn nazaten daar weloverwogen werk van maakten. Ze hielden de collectie bijeen. En het komt omdat werk en mens onlosmakelijk met elkaar verbonden werden.

In de geschiedenis van hoe Vincent wereldberoemd werd, speelt de publicatie van de brieven minstens net zo’n belangrijke rol als de wereldwijde tentoonstellingen. Eerst in Vincents eigen taal, later vertaald naar het Engels. Beiden publicaties kostten enorme tijd en inspanning. Niet in de laatste plaats omdat de samenstellers, Jo van Gogh-Bonger en haar zoon Vincent ‘De Ingenieur’ van Gogh, het met liefde, zorgvuldigheid en verantwoording van elke zin opzetten.

De wereld houdt van het werk. De wereld houdt van het mens. Dat maakt Vincent, Vincent.

We zijn altijd al dicht bij Vincent geweest. Via de brieven horen we ‘zijn stem’ en kijken we een beetje door zijn ogen. We voelen zijn enthousiasme, de liefde voor zijn broer. We leren ook de schaduwkant kennen. Dat het een moeilijke man was, niet makkelijk ‘een vriend’ te noemen. En de tunnelblik op zijn kunst maakt hem soms ook gewoon een onbeschofte zak. In de brieven ontmoeten we de binnenkant, van Van Gogh. Zijn filosofie en overtuigingen. We proberen tussen de woorden door zijn innerlijk leven te vatten.

Met de brieven kwamen de studies, interpretaties, verhalen, boeken, films en tientallen ‘cameos’ in populaire cultuur. Veel met net zoveel zorg gemaakt als schoonzus Jo. Veel ook niet. En nu.

Nu kunnen we dichterbij Vincent komen dan ooit.

Kunstmatige Intelligent stelt ons in staat met ‘een Vincent’ te praten. Er is zoveel door en over Van Gogh geschreven dat een met kunstmatige intelligentie ingerichte chatbot een heel goede representatie kan geven van hoe het moet zijn geweest om met hem te praten.

Dit is een nieuwe stap in de geschiedenis van het ‘ontsluiten’ van Vincent van Gogh. Een nieuwe manier om het publiek kennis te laten maken met de man achter de kunstenaar. Een nieuwe manier ook om door de enorme collectie brieven en publicaties te ‘bladeren’; in gesprek met Vincent. Om nieuwe perspectieven te vinden, nieuwe vondsten te doen. En Vincent nóg beter te leren kennen.

Dit is een unieke kans.

Start hier je dialoog met Vincent (BETA versie).

GALLERY

DISCIPLINES

Samen met Polder Knowledge en Untamed wordt het idee onderzocht en uitgewerkt.

Ieder heeft zijn eigen discipline en competentie in de samenwerking. Ik richt me op de art direction, visualisatie en strategie van het concept en de aanpak.

Polder Knowledge is helemaal thuis in technologie en zorgt voor de bouw, ontwikkeling, het onderzoek met betrekking tot AI en werkt aan de applicatie.

Untamed is zeer bekend met het werk van Vincent Van Gogh en schrijft als beste de teksten, die aansluiten op het thema, de idee en alles dat verder nodig is in dit project met betrekking tot teksten.