De Gruyter Fabriek

 De Gruyter Fabriek

In 1986 kocht de Bossche Investerings Maatschappij (BIM) de De Gruyter Fabriek (DGF) in Den Bosch; De Gruyter was al failliet. Machines roesten. Maar oude liefde niet: de BIM vond dat dit industrieel erfgoed voor de stad behouden moest blijven. Zo startte dus niet de sloop van het comlex, maar de verhuur van werk- en opslagruimten.

De Gruyter Fabriek verbouwd

Anno 2008 zijn uiteenlopende bedrijven in het complex gehuisvest – van vormgevers, consultants en architecten tot internetondernemers, technische dienstverleners en beeldende kunstenaars. Eén kanttekening: De Gruyter Fabriek in Den Bosch is an old lady. Wat doe je met dametjes op leeftijd? Helpen bij de oversteek. Van oud naar nieuw.

Het imperium van de Bossche grootgrutter De Gruyter – dat op zijn hoogtepunt 525 winkels en 17 fabrieken voor levensmiddelen telde – introduceerde in de jaren vijftig het Snoepje van de Week: hebbedingetjes voor kinderen van de klant. Afscheid van en roemrucht tijdperk? Nee.

Het Snoepje van de Eeuw

In opdracht van de BIM werkt Tarra Architectuur & Stedenbouw uit Den Bosch aan de blauwdruk van de renovatie. In de fabriek zie je nog veel kenmerken van de Wederopbouw: sheddaken, luifels, beton, smeedijzer. Overal hoor je de echo van de Nieuwe Zakelijkheid. Ver doorgevoerde efficiëntie – de productielijnen waren over drie verdiepingen gestapeld – maar óók licht en lucht voor de arbeiders.

De sfeer van functionaliteit en opgestroopte mouwen willen we behouden. Tegelijkertijd tillen we het pand op naar gebruik in de 21ste eeuw: we pakken de ‘schil’ en indeling van het complex aan, maar ook de installatietechniek, de logistiek – het is nu een wirwar van gangen – en de omgeving.

Zo komen er parkeervoorzieningen, nieuwe ontsluitingswegen en een wandelboulevard. Binnen enkele jaren zal het gebied verknoopt zijn met Boschveld en de Kop van ‘t Zand, twee levendige stadsdelen – met industrieel erfgoed en culturele functies – die óók op de schop gaan.

 

0